Wwft melding: wanneer, waar en hoe?

Wwft melding: wanneer, waar en hoe?

Als meldplichtige instantie doet u een Wwft melding van ongebruikelijke transacties of wanneer u vermoedt dat een transactie mogelijk samenhangt met witwaspraktijken of financiering van terrorisme. U meldt daarbij de gegevens van de relatie(s) aan de Financial Intelligence Unit, ook wel bekend als FIU-Nederland. Maar wanneer moet u nu precies zo’n Wwft melding doen? Waar doet u dat? En hoe?

Wanneer doet u een Wwft melding?

U bent verplicht een Wwft melding te doen als de transactie in kwestie voldoet aan één van de zogeheten objectieve indicatoren. Naast een aantal standaard objectieve indicatoren, kennen verschillende meldplichtige instellingen ook aantal beroepsspecifieke objectieve indicatoren. Deze kunt u eenvoudig terugvinden in het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018.

Daarnaast zijn er nog subjectieve factoren als problemen met het vaststellen van de identiteit van de cliënt of UBO, ongebruikelijke patronen of transacties met hogere bedragen dan u redelijkerwijs mag verwachten. U dient zelf in te schatten of er op basis van deze subjectieve indicatoren aanleiding is om aan te nemen of een transactie verband kan houden met witwassen of de financiering van terrorisme en u dus een melding moet doen.

TIP Download de gratis ePaper: Risicoclassificatie model, lees alles over de verschillende gradaties en ontdek de meest gebruikte manier van classificeren.

Meldplicht nakomen

Het is belangrijk om de meldplicht na te komen. Wanneer u niet voldoet aan uw verplichtingen, bent u namelijk in overtreding waaraan op basis van de Wet op economische delicten (WED) consequenties zijn verbonden. Toezichthouders kunnen u dan een sanctie, dwangsom of boete opleggen en zelfs het Openbaar Ministerie kan overwegen u strafrechtelijk te vervolgen. Dat wilt u natuurlijk allemaal voorkomen.

Waar en hoe doet u een Wwft melding?

U meldt ongebruikelijke transacties eenvoudig bij de FIU-Nederland. U moet zich daar eerst registreren als melder voordat u in kunt loggen op het meldportaal en een Wwft melding kunt doen. Als u eenmaal bent ingelogd, opent u een nieuw meldformulier en vult u de indicatoren en verplichte velden met betrekking tot de transactie en de betrokken partijen in. Deze gegevens vindt u hoogstwaarschijnlijk terug in het dossier dat u naar aanleiding van een Wwft check heeft opgesteld. Deze dossiers dient u tot 5 jaar te bewaren, ook als na cliëntenonderzoek blijkt dat eventuele transacties onacceptabel zouden zijn.

Hulp nodig?

Heeft u nog vragen over uw Wwft melding of heeft u hulp nodig bij het vaststellen van de UBO, bij het doen van een Wwft check of bij (verscherpt) cliëntenonderzoek? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem nu contact op